29 Ağustos 2007 Çarşamba

Acemiler için Taktik Rehberi - Bölüm 2

GoalUnited'da kullanabilecegimiz 6 oyun taktigi (taktik), ve bu taktiklerle uygulayabilecegimiz iki defansif anlayis (markaj) söz konusu. Almanca ve Ingilizce forumda yer alan bilgiler dogrultusunda, hangi taktigin, hangi takim dizilisi ile kullanildigi, ve oyun içinde yaptigim arastirmalar sonucu karsilastigim ilginç taktikleri bu rehberde bir araya getirmeye çalisacagim. Bu rehberde 3-5-2, 4-4-2 gibi klasik dizilisler yer almayacak, zaten hepimiz biliyoruz. Ayrica, bu dizilisleri uygulamak için oldukça iyi bir kadroya sahip olmak gerekebilir. Baslamadan önce iki önemli noktaya deginmek gerekiyor. Bunlardan ilki, uygulayacaginiz taktigi, takiminiz antremanda çalismadiysa (en az 3 hafta) pek basarili bir sonuç elde edilemedigi. Ikincisi ise, her ne kadar muhtesem bir taktige sahip olursaniz olun, rakip takimin oyunculari sizinkilerden teknik ve kondisyon yönünden daha iyi durumdaysa isinizin zor oldugu.

PRES

Amaç : Orta sahada hakimiyet kurup rakibe oyun kurdurmamak.
Etki Alani : Orta saha (+%20), Diger Bölgeler (-7.5%)
Markaj : Adam adama (Deplasman), Alan Savunmasi (Ev)


KONTRA ATAK

Amaç : Oyun hakimiyetini rakibe birakarak, ani ve beklenmedik ataklarda bulunmak.
Etki Alani : Savunma (+10%), Forvet (+10%) Diger Bölgeler (-15%)
Markaj : Adam adama (Her zaman), Alan Savunmasi (Zayif rakiblerde)


POWERPLAY

Amaç : Oyunu rakip sahaya yikmak.
Etki Alani : Orta Saha (+10%), Forvet (+10%), Diger Bölgeler (-15%)
Markaj : Adam adama (Her zaman), Alan Savunmasi (Zayif rakiblere)


DOLDUR BOSALT

Amaç : Defans, orta saha ve forvette merkezi hakimiyet kurmak.
Etki Alani : Defans (Merkez) (+20%), Orta Saha (Merkez) (+20%), Forvet (Merkez) (+20%), Diger Bölgeler (-7.5%)
Markaj : Adam adama (Defansif kurgularda), Alan Savunmasi (Diger durumlarda)


ÇAKILI SAVUNMA

Amaç : Gol yememek.
Etki Alani : Defans (+20%), Diger Bölgeler (-7.5%)
Markaj : Adam adama (Her zaman)


KANATLARDAN ATAK

Amaç : Kanatlar üzerinden oyun kurmak.
Etki Alani : Orta saha ve forvet kanatlari (+15%), Diger Bölgeler (-9%)
Markaj : Alan Savunmasi (Her zaman), Adam adama (Güçlü rakiblerde)


Örnek Taktik
Açiklama: 2-5-3 olarak adlandirilmis. Bir benzeri PowerPlay için kullaniliyor. Orta sahada 7 oyuncu kullanarak üstünlük saglanmaya çalisilmis. 2 ve 3 numara hava toplarina hakim, ve çakili savunma olarak görev yapiyorlar. 7 ve 8 numara, ortasahaya yardimci olacak sekilde forvetin sag ve sol kisimlarinda yer bulmuslar. 11 numara ise golcülük özelligi yüksek bir forvet. Orta sahada yer alan tüm oyuncularin (Alman ligi kadrolarina bakiniz) Devamli Kosan özelligi bulunuyor.

PRES taktiği için önerilmiş.



Örnek Taktik
Açiklama: 2-3-5 olarak adlandirilmis. 2 ve 3 numara hava toplarina hakim, ve çakili savunma olarak görev yapiyorlar. 4, 5 ve 6 numara, orta sahada yer aliyor fakat ataklara çok katilmiyor, defansif rol üstleniyorlar. 7 ve 8 numarali oyuncularin, kanatlardan oyun özelliginin yani sira golcülük yetenegide yüksek. 9 ve 10 numara, orta sahaya yardim ediyor ve bu oyuncularin da, oyun kurma yetenegi yüksek. 11 numara ise gol avcisi özel yetenegine sahip.

POWERPLAY için önerilmiş.




Örnek Taktik
Açiklama: 5-1-4 dizilisi. 4 numara, defansif özellikleri olan orta saha oyuncusu, 5 ve 6 numara defansif özellikleri olan kanat oyunculari. 10 numaraya ortasahanin tüm yükü binmekte ve belki bizim 4-5 sezon sonra alabilecegimiz bir oyuncu (Güç: 3.8). Defans oyunculari da oldukça kaliteli.

Kontra Atak için önerilmiş.

2 yorum:

RizDeli dedi ki...

Bak kardeşim karşımdaki takım benden biraz güçlü kadrosu iyi bana güzel bi taktik söylede çıkayım karşısına :) benim takım gücü 12 onun 15-16 bu durumdan sıyrılmam lazım 4-5-1 taktiği uygulamayı düşünüyorum eğer sen bi taktik önermessen....!

RizDeli dedi ki...

Kardeş benim takım gücü 12 rakibimin 16 ben bu takımı yenmem gerek 1.lik söz konusu benm kendimce oluşturduğum taktik 4-5-1 senin bi fikrin varsa yardım lütfen...